Tuesday, October 18, 2005

DİL ÖĞRENİMİ SADECE BİLGİ DEĞİL, AYNI ZAMANDA BECERİ EDİNME SÜRECİDİR (2)



Önemli bir konu


Öğretmenlik hayatım boyunca üzerinde en çok durduğum konulardan birisi de şudur: Diller, sadece bilgi değil, aslında daha çok beceridirler. Yabancı bir dil, Kung Fu, ata binmek, gitar çalmak v.s. gibi öğrenilir. Elbette bilgi vardır, ama bilgi alma sürecine paralel olarak, seyretmek, dinlemek ve zaman içinde uygulamak zorundasınızdır. Bu uygulamalar hemen başarılı olmayabilirler. Burada gündeme gelen önemli bir konu da şudur: Edinmek istediğiniz beceriyle ilgili kaynakları bulup, onlardan beslenmelisiniz. Müzisyenlerin, çok müzik dinlemeleri, yazarların çok okumaları ya da dövüş ustalarının başka dövüş ustalarını seyretmeleri gibi siz de öğrenmek istediğiniz yabancı dili ustalıkla kullananları bulup, onların eserlerini bol bol okumalı ve dinlemelisiniz.

İngilizceyi akıcı bir şekilde konuşmak için

Sözgelimi zaman içinde, İngilizceyi akıcı bir şekilde konuşmak istiyorsunuz: O halde filmler seyretmeniz, ses dosyaları ya da radyo dinlemeniz gerekir. Bu beceriyi, size öğretmen veremez. Sözgelimi müzik hocanız, size gitar çalma konusunda bilgi verebilir, ama sonuçta sizin gitarı elinize almanız ve çalışmanız gerekir. Bu konunun başka bir yanı da, bütün becerilerde olduğu gibi, bir yabancı dili kullanmaya ara verdiğinizde sahip olduğunuz dil becerilerinin zayıflamalarıdır. Yabancı bir dili bir kere yeterince öğrendiğimizi düşünüp, onu paketleyip bir kenara kaldıramayız. Böyle yaparsanız, o zamana kadar biriktirmiş olduğunuz şeyler, naftalin gibi, buhar olup uçarlar.

İngilizcenizi koruyup-geliştirmenin yolları

Ses dosyaları, konuşmalar dinleyerek, filmler seyrederek, ya da okuyarak onu korumamız ve beslememiz gerekir. Sadece, konuşmaksa "depodan yemek" anlamına gelir. ‘Hayatta kalacak kadar” bir seviyeyi korumuş oluruz, dilimizi zenginleştiremeyiz. Ayrıca İngilizceyi veya yabancı bir dili unutmanıza sebep olan şey, onu konuşmamanız değildir, televizyon, filmler seyretmemeniz, o dille yazılmış kitapları okumamanız veya sesli dokumanlar-radyo dinlememenizdir. Başka bir deyişle İngilizce konuşabileceğiniz bir ortam olmasa bile, filmler seyretmek veya radyo dinlemek İngilizce birikiminizi korumanızı ve geliştirmenizi sağlayacaktır. Bir dili konuşmak, herkesin hayalidir. Bununla birlikte, bir dili konuşmak için temel bazı beslenme çalışmaları vardır. Öğrendiğiniz dilde bol bol okumadan, o dili bol bol dinlemeden, o dili konuşamazsınız.

Konuşma tarzını çalışma tarzınızı belli eder!

Birisi İngilizce konuşmaya başladığında, onun İngilizce kitaplar okuyup okumadığını veya sesli yayınlar dinleyip dinlemediğini hemen anladığımı söyleyebilirim. Kitaplar okuyan, filmler seyreden, sesli dokumanlar veya radyo dinleyen öğrenciler daha rahat konuşurlar. Hazır cümleler kullanırlar. Yavaş konuşsalar bile, ifadelerinde açıklık ve başkalık vardır. Başka bir deyişle, İngilizce konuşan birinin daha çok hangi kaynaklardan yararlandığını da anlarım. Amerika’da kalmış, İngilizce’yi pratik olarak öğrenmiş birisinin konuşmalarıyla, hem Amerika’da kalmış hem de ciddî anlamda İngilizce metinler okumuş veya sözgelimi düzenli olrak radyo dinlemiş birisinin ifadelerindeki farkları görebilirim.

Anadilimizde de durum aynıdır

Aslında, bu durum ana dilimizde de aynıdır. Sadece kısıtlı sosyal ilişkileriyle edindiği Türkçeyi konuşan bir Türk vatandaşıyla TRT kanallarını seyreden ve düzenli olarak nitelikli kitaplar okuyan bir Türk vatandaşının konuşmaları arasındaki farkı hepimiz biliyoruz. Burada temel soru şudur:

Bir yabancı dili hangi düzeyde öğrenmek/ edinmek ve kullanmak istiyorsunuz? Sizi bu hedefe götüren ara basmaklar nelerdir? Sadece hedefe değil ara basmaklara da odaklanmalısınız. Herkes İngilizceyi akıcı bir şekilde konuşmayı hayal edebilir, ama gerekli çalışmaların yer aldığı bir strateji olmadıkça bu konuda ciddi olduklarını söyleyemeyiz.

-----------------
-------------------------

SAVAŞ ŞENEL KİTAPLARI

AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI

Kitabın Tanıtım Videosu
Kitabın Tanıtım Yazısı
Kitabın Facebook sayfası
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com



(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

ÇAY SAATİ İÇİN HAFİF YAZILAR


(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)





(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

-------------------

No comments:

Post a Comment