Tuesday, November 08, 2005

YABANCI BİR DİLİ ÖĞRENMENİN YARARLARI VE BU YARARLARIN SİZE OLAN YARARLARI (16)




İnsan unutkan bir canlıdır!

“Yabancı dil öğrenmenin yararlarını anlatmaya ne gerek var, herkes bunları biliyor” diyebilirsiniz. Bu ifade kısmen doğru olabilir. Fakat bir eğitimci olarak, insanların sık sık hedeflerini; hedeflerine giden yoldaki yararları veya hedeflerine ulaştıkları zaman el edecekleri yararları unuttuklarını görüyorum. Bu açıdan, derslerimde ve seminerlerimde yabancı bir dil öğrenmenin getireceği avantajları sıklıkla vurguluyorum. Fakat avantajların sunduğu yararlar herkesin ilgisini çekmeyebilir. Ben bu yazımda size yabancı dil öğrenmenin avantajları ve bu avantajların size olan yararlarından söz edeceğim.
Yabancı dil öğrenme sürecinin de, bu sürecin sonunda bir dili artık öğrenmiş olmanın da kendisine göre yararları vardır:

Yabancı dil bilmek gelir artışı demektir

Yabancı bir dili okumayı, konuşmayı, dinlemeyi veya anlamayı öğrenmiş olmak, gelirinizde artış demektir. Yabancı bir dili öğrenmek size bir ev kirası kadar gelir sağlayabilir. Size kira getirebilecek bir evi almak için gereken süre yanında sözgelimi İngilizce öğrenmek için gereken süre çok kısadır. Gelir artışına ihtiyacınız yoksa bile, “yabancı dil öğrenmenin diğer yararları içinde size uyan bir şey var mı bir bakın” derim.

Yabancı kültürleri yakından tanıyabilirsiniz

Yabancı kültürler ve ülkeler tanımak konusunda, yabancı bir dil bilmek size büyük bir avantaj sağlayabilir. O ülke hakkında kaynaklar okuyabilir, birinci kaynaktan konuya sağlıklı bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu size iş dünyasında ya da özel hayatınızda avantajlar sağlayabilir.

Kendi kültürünüzü tanıtabilirsiniz

Kendi ülke ve kültürünü tanıtmak için yabancı dil çok işe yarar. Sözgelimi ben Üsküdar’da, sıklıkla turistlere rastlarım. Ayrıca yurtdışındaki arkadaşlarımın Türkiye’ye getirdikleri ziyaretçi gruplarıyla ilgilenirim ve bazı kişileri evime davet ederim. İngilizce bilmem sayesinde, onlara ülkem hakkında bilgi verebiliyorum, sorularını cevaplayabiliyorum. Bu bir fark meydana getirir mi? Şöyle düşünün: Siz bir yabancı ülkede olsanız ve o ülkeden bir insan size çay ikram edip sorularınızı saygıyla cevaplarsa, sizde nasıl bir izlenim oluşur?

Hayat kaliteniz artar

Yabancı dil öğrenmek ve sonunda yabancı bir dili bilmek hayat kalitenizi arttırabilir. Dil öğrenirken, sabretmeyi, çalışmayı ve zaman yönetimini daha iyi bir şekilde öğrenmek ve uygulamak durumunda kalırsınız. Bu beceriler, sadece yabancı dil öğreniminde değil, hayatınızın her alanında işinize yarar. Yabancı bir dil bildiğiniz için yeni insanlarla tanışmak, ülkenizin tanıtımı konusunda size sorumluluk yükler. Artık bir Türk vatandaşı olarak daha dikkatli olmak gereği duyarsınız. Ülkeniz hakkında olumlu bir izlenim bırakma çabası içine girersiniz.

Kariyerinizde yükselme imkânı sağlar

Yabancı dil bilmek kariyerinizde yükselmeniz ya da kariyerinizi değiştirmek konusunda size yardımcı olur. Sözgelimi, ben öğretmenlik yanında, tercümanlık, kitap çevirmenliği yapabiliyor, bazı organizasyonların İstanbul’a davet ettiği yabancı misafirlerin ağırlanmasında etkin olabiliyorum.
 
Prestij kazandırır

Yabancı dil bilmek, size prestij kazandırır. Matematik bilmediği için hayıflanan hiç kimseye rastlamadım. (Bence matematikten anlamadığımız için de hayıflanmalıyız.) Ama yabancı bir dil bilmediğine hayıflana insanları saymakla bitiremem. Yabancı dil bilmeniz, sizi kalabalıkta öne çıkarabilir.

Mesleğiniz veya uzmanlık alanınızla ilgili olarak yabancı literatürü takip edebilirsiniz

Yabancı dil bilmek, mesleki bilgilere temel kaynaklardan ulaşmanız konusunda, çok önemlidir. İlgilendiğiniz konu ya da teknolojinin doğduğu ya da literatürünün yazıldığı ülkenin dilini bilmek büyük bir avantajdır. Kaynaklara çabucak ulaşabilirsiniz.

Yabancı dil öğrenmenin hiçbir yararı olmasa bile, bir dili çalışmak ya da bilmek kendi başına güzeldir. Başarma duygusu, kendini geliştirme çabası, size güç katar. Siz yeter ki bir yabancı dili öğrenin; çabalarınız boşa gitmez.
-----------------
-------------------------

SAVAŞ ŞENEL KİTAPLARI

AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI

Kitabın Tanıtım Videosu
Kitabın Tanıtım Yazısı
Kitabın Facebook sayfası
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com



(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

ÇAY SAATİ İÇİN HAFİF YAZILAR


(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)





(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

-------------------

No comments:

Post a Comment