Saturday, September 23, 2006

İNGİLİZCE VEYA YABANCI DİL ÖĞRENMEK ZOR DEĞİLDİR, ZORLAŞTIRILMAKTADIR (37)


Ülkemizde bir yabancı dil öğrenme furyası sürüp gitmekte. Bunca araştırma ve geliştirme çalışmalarına rağmen, yabancı dil öğreniminin raydan çıkıp-anlamsızlaştığı bazı noktalar var. Bunların düzelmemesinin sebebiyse, ne yazık ki imkânların azlığı değildir. Sadece konuya bakışımızın eksikliğidir. Bu alandaki bell, başlı sorunlar şunlardır:

• Çok nadir durumlar dışında, yabancı dil öğretilen kurumlarda ve dershanelerde danışmanlık sistemi yoktur. Öğrencilerinin yaşlarına ve durumlarına göre yabancı dil öğreniminin doğasıyla ilgili olarak danışmanlık verilmemektedir. Öğrendikleri dille ilgili hedeflerinin netleşmesine ve öğrenciyle-dil arasında duygusal bağ kurulmasına yardımcı olunmamaktadır. Kuruma ya da dershaneye gelen herkesin, konuyla ilgili sorunlarını çözdüğü ve hazır geldiği varsayılmaktadır. Hâlbuki bir öğrenci sözgelimi çok iyi bir doktor olabilir, ama yabancı bir dili nasıl çalışacağını bilemeyebilir. Zorluklar karşısında yılgınlığa düşebilir ve desteğe ihtiyacı olabilir. Bu çok doğaldır. Ders dışında hangi araçları, nasıl kullanabileceğini ona göstermelidir.

• Kurumların çoğunda dil öğrenimi için kaçınılmaz olan araç ve gereç desteği ne yazık ki yoktur. Kurumun mobilyaları, sandalyeleri vs. için onca para harcanırken, bir sesli-görsel araçlar-kitaplar arşivi oluşturulmaz. Ders dışında ve ders içinde kullanılması gereken görsel-işitsel araçlar öğrenciye sunulmaz. Kendi algı sistemine uygun alternatifler bulamayan öğrenci, gramer öğrenmekte ama dili edinememektedir. “Süper” öğretmenlerin “ben her şeye yeterim tavrı” başarısızlık sürecini hızlandırmaktadır. Hâlbuki öğrenciler, arabalarında ya da evlerinde sesli yayınlar dinleyebilir, filmler seyredebilirler. Bu şekilde telaffuz, kelime haznesi ve kullanımı vs. gibi konularda gelişebilecekken, bundan mahrum olmaktadırlar. Öğrencilerin görsel ve işitsel desteğe ihtiyaçları vardır çünkü öğrendikleri dilin kullanıldığı bir ülkede yaşamıyorlar.

• Yabancı dil bilgisi derslerde verilebilir. Fakat ayrıntıların sindirilmesi zaman alır. Ders sunumunun müfredatı olabilir, ama dili edinmek zaman gerektirir. Yabancı dili edinmek o kadar da kolay değildir. Yabancı dil öğretmenleri, sadece mesleklerinin konusu olan dili bilirler. Üniversitede okuduğu dilden başka bir dil bilen İngilizce öğretmeni nadirdir. Ama öğrencilerini birçok konuyu kısa sürede öğrenmeye zorlarlar. On yılda öğrendikleri bir dili, öğrencilerin sekiz ayda öğrenmesini beklerler. Madem dil öğrenmek o kadar kolay, niçin kendileri birkaç dil bilmiyor diye sorabilirim. Bir İngilizce öğretmeninin İngilizce bilmesi marifet değildir! Zaten işi odur. Ama sözgelimi bir mimarın İngilizce öğrenmesi, sıra dışıdır, daha sıkı bir çalışma ve emek ister! Onlara dikkatle yaklaşmak gerekir.

• Yabancı dil öğretimi, genellikle ödev kağıtları ya da testlerle yapılmaktadır. Halbuki bu, fare deneylerinden çıkan bir yöntemdir. Aynı şeyi defalarca yapan birinin konuyu öğrenmesi beklenir. Yani fare deneye-yanıla peyniri bulacaktır. Öğretmenler o kadar klasik davranmaktadırlar ki, ders kitaplarının videoları-kasetleri bile kullanılmamaktadır. Hikâye kitapları okumak bile önerilmez. Yabancı bir dili matematik dersi verir gibi verip- o dilin formüllerden ibaret olduğu hissini uyandırmaktadırlar. Formüller kullanılmasına karşı değilim ama neden öğrencilere filmler-hikaye kitapları-işitsel dokumanlar önerilmez, onu bir türlü anlamam.

Elbette danışmanlık sistemleri, görsel ve işitsel araç-gereç desteğiyle öne çıkan kurumlar var. Fakat bunlar o kadar az ki! Umarım bu durum değişir. Umarım dışı süslü ve içleri lüks mobilyalarla dolu dershaneler ve dil okulları, öğrencilerin en doğal hakkı olan görsel-işitsel araçlara ve danışmanlık hizmetine de bütçe ayırırlar.

-------------------------------
Savaş ŞENEL: İngilizce Öğretmeniİletişim DanışmanıOkunaklı-Anlaşılır Yazarlık Koçu
                           savassenel@gmail.com, savassenel@yahoo.com

SAVAŞ ŞENEL KİTAPLARI

AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI

Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com
"Az Acılı ve Kalıcı İngilizce-Yabancı Dil Öğrenimi için Püf Noktaları" adlı Kitabın Facebook sayfası

(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

ÇAY SAATİ İÇİN HAFİF YAZILAR


(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)




(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

-------------------

No comments:

Post a Comment